Als groothandel in werkkleding krijgen wij vaak de vraag welke werkschoenen/veiligheidsschoenen nodig zijn bij bepaalde werkzaamheden. Om u handvatten te geven bij het uitzoeken van uw werkschoenen hebben wij hieronder zo duidelijk mogelijk uitgelegd hoe een veiligheidsschoen is opgebouwd en wat voor veiligheidsschoen je kan gebruiken voor wat voor werkzaamheden.
Voor vragen over uw werkkleding of veiligheidsschoenen kunt u altijd contact opnemen met onze administratie.

Veiligheidsklassen

De beveiliging van een werkschoen wordt onderverdeeld in de volgende veiligheidsklassen:

S1: veiligheidsschoen met neusbeveiliging,
S1p: veiligheidsschoen met neusbeveiliging en een antiperforatiezool,
S2: veiligheidsschoen met neusbeveiliging en meer waterdicht dan S1,
S3: veiligheidsschoen met neusbeveiliging, waterafstotend en antiperforatiezool,
S4: veiligheidslaars met veiligheidsneus, waterdicht,
S5: veiligheidslaars met veiligheidsneus, waterdicht en antiperforatiezool,
SH: hybride schoen tussen veiligheidslaars en werkschoen in. Waterdichtheid van een laars (S5) en flexibiliteit van een werkschoen.

 

Upper

De upper vertelt ons wat over de waterafstotende werking van de werkschoen. Dit is het gedeelte van de veiligheidsschoen dat zich boven de zool van de schoen bevindt. Deze kan van nerfleer zijn, dat vaker goedkoper is, óf van microfiber. Microfiber ademt beter en is een lichter materiaalsoort. 

Sinds kort zijn er ontwikkelingen die schoenen waterdicht kunnen maken. Gore-Tex betreft één van die ontwikkelingen. Gore-Tex is een kunststof sok die los in de schoen hangt. Deze stof zorgt ervoor dat de voet kan ademen, en zorgt voor de afvoer van vocht dat via de upper van de schoen kan binnenkomen.  

Een andere ontwikkeling met betrekking tot de waterdichtheid van een schoen is HDry/OutDry. HDry/OutDry is een thermische handling van kunststof aan de binnenkant van de schoen.

 

Elektriciteit

Wanneer je beweegt ontstaat er statische oplading. Dit gebeurt voornamelijk door wrijving tussen kleding en een andere ondergrond.
Dit kan jouw lichaam zijn, andere kledingstukken of stoelbekleding. 

Schoenen kunnen zich op 2 manieren van spanning ontdoen.
De schoen kan gemaakt zijn van 
antistatisch materiaal: elke werkschoen vanaf categorie S1 (ook S1P, S2 en S3) heeft antistatische eigenschappen door toevoeging van foam of rubberen coating.

Ook het gebruik van ESD koord, dat door de schoen naar de zool loopt, zorgt ervoor dat de elektrische lading wegvloeit.

 

Veiligheidsneus 

Aan de voorkant van de schoen vinden we de veiligheidsneus. Deze dient uw tenen te beschermen tegen vallend materiaal en/of stoten.
Deze kan van de volgende materialen gemaakt zijn:

Aluminium: is lichter dan staal en de neus kan makkelijker worden gebruikt bij meer modieuze modellen, maar neemt de omgevingstemperatuur snel op. 

Staalis goedkoper dan aluminium en composiet, maar neemt de omgevingstemperatuur snel op.

Composiet: het lichtste materiaal en neemt geen omgevingstemperatuur op.

 

Veiligheidszool 

De veiligheidszool in een veiligheidsschoen dient voor de bescherming van de voet tegen stekende objecten zoals een spijker.
Een veiligheidszool is aanwezig vanaf veiligheidsnormering S1p (de p staat voor antiperforatiezool).

Een veiligheidszool is doorgaans gemaakt van Kevlar. Kevlar beschikt over de eigenschappen om licht van gewicht te zijn en het weren van de (buiten)temperatuur. Hierdoor blijft je voet dus warmer wanneer het buiten koud is.

Een veiligheidszool kan ook gemaakt zijn van staal. Deze schoenen zijn vaak iets goedkoper.