Werkbroeken

Een solide werkbroek is voor veel beroepen de belangrijkste uitrusting. Je werkbroek is daar om je te gewrichten tegen slijtage en/of je juist zo flexibel mogelijk te laten bewegen. Om te zorgen dat je de juiste werkbroek kiest hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal werkkleding merken, de stof van de werkbroek, en waarvoor je welk type werkbroek het best kan gebruiken.

Materialen:
De meest voorkomende materialen van een werkbroek zijn voornamelijk, polyester, katoen.

Polyester: is voornamelijk goed bestand tegen slijtage en makkelijk te reinigen.Katoen: is voornamelijk heeft een zeer hoog draagcomfort en heeft een hoog vocht absorberend vermogen.

Op het gebied van werkbroeken is er altijd een grote vraag geweest naar katoenen producten.
Hoewel katoenen broeken vaak fijner op de huid liggen zult u merken dat de kleur  van katoen vaak minder lang meegaat dan polyester. Dit komt vooral omdat katoen een organisch product is welke minder goed bestand is tegen de wasmachine.

 

Kniepads:
Indien u een beroep uitoefent waarbij u regelmatig op uw knieën moet zitten is een werkbroek met kniepads een goede keuze. Met kniepads wordt een verharde kniebescherming bedoeld waar de drager kniestukken in kan doen. De kniepads zijn gemaakt extra stevig materiaal als Cordura of Kevlar welke als doel heeft de slijtage van de kniepads de vertragen.

Cordura: wordt het vaakst toegepast als kniepads bij werkbroeken. De stoffen worden uit een nylon 6,6-vezels gemaakt en het algemene kenmerk is dat de stof tegen zware belastingen bestand is. De stof wordt gebruikt voor koffers, rugzakken, schoenen en militaire kleding. Bekende merken als Snickers en Blacklader maken bijvoorbeeld gebruik van deze stofKevlar: Steviger en flexibeler dan Cordura. Op onze website hebben de werkbroeken van BW en Basis kevlar kniestukken. De stof is extreem snijvast en bestand tegen zeer intensief gebruik. Kogelvrijevesten worden bijvoorbeeld van Kevlar gemaakt.

Cordura kunt u het beste gebruiken indien u gemiddeld niet vaker dan 1 a 2 keer per dag op uw knieën hoeft te zitten. Indien u een werkbroek met Cordura kniepads zeer intensief gebruikt zullen er snel schade ontstaan aan de kniepads.

Kevlar daarintegen is opgewassen tegen zeer intensief gebruik van de werkbroek en kan in alle omstandigheden uitstekend functioneren. De reden dat Cordura vaker wordt gebruikt dan Kevlar komt vooral door de grondstofprijs.

 

Stretch
Voor iemand die veel bewegingen maakt is soepele werkkleding essentieel. Voor die werkzaamheden is een stretchbroek de oplossing. Een stretchbroek is aan te raden omdat de stof mee beweegt met de drager waardoor de slijtage aan de broek minder is en de broek comfortabeler te dragen is.

Officieel mag je je werkbroek al stretch noemen als een paar procent van de werkbroek bestaat uit rekbare elementen. Op onze site geldt dat: een werkbroek alleen stretch wordt genoemd als de gehele werkbroek rekbaar is.

In de regel zijn stretch werkbroeken vaak duurder dan werkbroeken zonder stretch. Daarom maken sommige fabrikanten zoals Wolfline, gebruik van stretch elementen op de meest bewegelijke delen van het lichaam zoals de tailleband, knieholte en in het binnenbeen.  

Bedenk daarom goed van te voren hoe soepel de broek moet zijn en lees de productbeschrijving om te kijken waar de stretch elementen zich op de broek bevinden of dat deze geheel van rekbaar materiaal is.